Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 11-09-2012 - redacteur: Bart FM Droog
Biografie | Gedicht |Bloemlezingen | Google | Bronnen


K.A. Beversluis


Geboren te:
Oldemarkt, 10-01-1892
Gestorven te:
Zeist, juli 1961
Volledige naam:
Karel Albertus Beversluis
Naamsvarianten:
-
Pseudoniemen:
-



Bron scan: DBNL

Predikant, publicist en verzetsdichter. Lid van de Vrijzinnig Christelijke Studentenbond. Predikant te Sijbecarspel (1918) en te Zutphen (1926) en publicist. Hij was lid van het hoofdbestuur van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden in Nederland en hoofdredacteur van Kerk en Wereld.

Hij was het vierde kind van de Nederlands hervormde predikant, spiritist en dichter Martinus Beversluis (Dordrecht, 1856-Schiedam, 1948) en Maria Antonia van der Hucht (Goes, 1862-Oldemarkt, 1892). Zijn moeder overleed drie dagen na zijn geboorte. Zijn vader hertrouwde in 1893 te Maassluis met Elisabeth Catharina van den Hucht (Zierikzee, 1867 - Arnhem, 1932). Naar aller waarschijnlijkheid was zij een jongere zuster van zijn eerste vrouw. Elisabeth baarde drie kinderen. De oudste was Martien Beversluis (dichter, 1894-1966), de tweede - een dochtertje - leefde slechts één dag en de derde, Cornelia Adriana Beversluis (1896-1975) werd concertzangeres (sopraan).¹

Karel Beversluis' eerste boekpublicatie was:
Mr. J.G.C. Joosting, L.A.F. Reddingius, K.A. Beversluis. Menschelijke stemmen uit de oorlogvoerende landen. Groningen. P. Noordhoff, 1915. 44 pagina's.

Over het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog schreef hij in 1960: 'De jongeren van heden, die nog leven onder de directe herinneringen aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, hetzij door zelf beleven, hetzij door de verhalen van personen, die het meebeleefden, kunne zich waarschijnlijk moeilijk voorstellen welk een schok die fatale datum: 1 augustus 1914 in de harten der toenmalige jongeren teweeg bracht. Voor hun gevoel was de Tweede Wereldoorlog met z'n veel groter verliezen, zijn uitgebreidheid, zijn inschakeling van de civiele bevolking rechtstreeks in de militaire handelingen enz., enz. veel schokkender en aangrijpender dan de "loopgravenoorlog" 1914-1918.'

'Toch, wanneer ik mij zelf rekenschap geef van mijn reactie op 1 augustus 1914 en op 10 mei 1940, dan kom ik tot de conclusie, dat de verbijstering bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog veel dieper door mij is ervaren dan in 1940. En ik vermoed dat het veel jongeren uit die jaren gegaan zal zijn als het mij is gegaan. Immers in 1940 werd de gedachte aan een oorlog niet als iets onmogelijks beschouwd. We hadden immers reeds één beeld. Maar in 1914 doorbrak de ontketening van de oorlog de grondslagen, waarop voor een groot deel ons geestelijk leven rustte. Wij zagen oorlog als iets uit het verleden, als een teken van tekort aan beschaving. Wij, die reeds een geslacht lang geen oorlog meer hadden gekend, meenden,  dat de mensheid te beschaafd en te ontwikkeld was geworden, dan dat zulk een gruwel uit het duistere verleden nog mogelijk zou zijn. Vandaar, dat ons geestelijk leven een grote schok ontving, toen ons optimistisch vooruitgangsgeloof in gruizels ging.'

In: Uilenspiegel. Bondsorgaan der Vrijzinnige Christelijke Studentenbond,  jg. 6, nr. 6, juli 1960. Herdrukt in Co Allan,  De achtergrond van de VCSB, Vrijzicht Magazine, vrijzichtmagazine.com, 2011(?).

In 1934 bracht hij een brochure uit die verband hield met de terechtstelling van Marinus van der Lubbe: Geeft dan den keizer wat des keizers is, en.... Naar aanleiding van de terechtstelling van Van der Lubbe. Vragen-van-nu nr. 13. Van Gorcum & Comp., Assen, 1934. Omvang 15 p.

K.A. Beversluis werd wegens verzetswerkzaamheden op 5 september 1942 gevangen genomen werd en verbleef één maand in de Koepel te Arnhem gevangen, waar hij het gedicht 'Avond in de cel' schreef. Op 8 oktober 1942 werd hij vervoerd naar Amersfoort, 8 maart 1943 naar Vught gebracht. Op 8 april 1943 was hij weer thuis. Zijn vrouw had het gedicht aan een paar kennissen laten lezen; een daarvan (onbekend wie) heeft het aan de samenstellers van het Geuzenliedboek doen toekomen.

Volgens het Nieuwsblad van het Noorden verbleef hij tot het eind van de oorlog in gevangenschap - dit laatste klopt waarschijnlijk niet, omdat het Geuzenliedboek zijn vrijlating in april 1943 laat plaats vinden en het Nieuwsblad van Friesland op 25-08-1943 berichtte over de viering van zijn zilveren jubileum als predikant).

In 1953 publiceerde hij: Een halve eeuw strijd en opbouw. Ontstaan en ontwikkeling der Vrijzinnige Hervormde beweging.  [voorw. van Johannes Lindeboom]. Van Gorcum [etc.], Assen. Omvang: 243 p.

Hij is in Dieren gecremeerd.

terug naar boven



[K.A. Beversluis heeft geen dichtbundels uitgebracht]

Gedicht

Avond in de cel.


Het is het uur van zinnen
Nu, nu de avond daalt,
Wanneer het licht van binnen
Ons wezen overstraalt.

Een cel, vier witte muren
De deur wel stevig dicht;
In deze late uren
Schijnt een gematigd licht.

Ik vouw mijn heete handen
Ik sluit mijn oogen dicht;
Ik voel de pijn zoo branden
Ik zoek het eeuwig licht.

Mijn ziel tracht naar de reden
Van haar verlatenheid;
Ik hunker naar den vrede
In deze eenzaamheid.

Het zonlicht gaat nu dalen;
Het is het laatste uur:
Ik zie de zwakke stralen
Tegen den blinden muur.

De muur, dat is de orde
Rondom ons eenzaam oord
En van de wet der horde
Het allerlaatste woord.

Het is het uur van zinnen
Nu de avond is gedaald
En nu het licht van binnen
Mijn wezen overstraalt.

K.A. Beversluis, najaar 1942
Bron: M.G. Schenk en H.M. Mos (red.) Geuzenliedboek 1940-1945. Buijten & Schipperheijn, Amsterdam 1975. P. 115-1.

terug naar boven


In de bloemlezingen:

Poëzie van K.A. Beversluis is o.a. in deze bloemlezingen aangetroffen. De complete titels, namen van samenstellers etc. zullen t.z.t. op de desbetreffende jaarlijsten te traceren zijn.

Geuzenliedboek 1940-1945 (blz 115-1), Buijten & Schipperheijn, Amsterdam, 1945.



bronnen

¹ Geneologieonderzoek fam. Beversluis, http://fvanstaa.home.xs4all.nl/Beversluis/M_BEVERS.htm
Kwartierstaat van Cornelia Adriana Beversluis,
http://jlbraams.home.xs4all.nl/genealogy/KStableau/CAB.htm
Zilveren jubileum. Nieuwsblad van Friesland op 25-08-1943
In Memoriam. Nieuwsblad van het Noorden, 20-07-1961.
Vrijzicht Magazine, vrijzichtmagazine.com, 2011(?).
[zie de bronnen-pagina voor links naar de sites van onderstaande bronnen]
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

terug naar boven

deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:
Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie




© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012


Webdesign Revan Barlas