Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
redactioneel

versie: 04-05-2015 - redacteur: Bart FM Droog
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Marten B. Osinga


Geboren te:
Franeker, 1913
Gestorven te:
Zwolle, 08-01-1943
Volledige naam:
Marten Bartholomeus Adrianus Osinga
Naamsvarianten:
M.B.A. Osinga
Pseudoniemen:
-

Leraar Nederlands aan het Christelijk Lyceum te Zwolle. Het gedicht 'Uit het diepst van mijn hart' wordt naast aan hem ook aan respectievelijk Alex de Jong, H. van Oranje [= A. van Atten], Van Tol of J.J.G. Zwanikken toegeschreven. Waarschijnlijk zal de dood van Osinga in 1943 de toeschrijving aan hem als eerbetoon en veiligheidsmaatregel in de hand gewerkt hebben.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant,  09-01-1943: 'Gisteren overleed in het Sophia- Ziekenhuis op 29-jarigen leeftijd, de heer M. B. A. Osinga sedert 3 jaar leeraar Nederlandsch aan het Chr. Lyceum te Zwolle. In November jl. was hij met roodvonk in het ziekenhuis opgenomen en juist voor Kerstmis zou hij het weer verlaten, om in het nieuwe jaar zijn werk aan de school weer te beginnen. Maar even vóór zijn vertrek uit het ziekenhuis kreeg hij een aanval van diphteritis, die hem noodlottig werd. Het Lyceum verliest in hem een uitstekende leerkracht met groote liefde voor zijn vak en voor de school. Zijn werkkracht, zijn groote nauwgezetheid, zijn uiterste accuratesse dwongen ieder bewondering af. De leeraren verliezen in hem een bemind collega en een trouw vriend[,] de leerlingen een leeraar die hen voorging als een oprecht Christen, hen leidde als een goed docent, en met hen meeleefde als vriend.'

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant,14-01-1943:

ZWOLLE BEGRAFENIS M. B. A. OSINGA

'Dinsdagmiddag werd op de alg. begraafplaats het stoffelijk overschot van den heer M. B A. Osinga, leeraar aan het Chr Lyceum, ter aarde besteld. Een deputatie van het bestuur van het Chr. Lyceum, leeraren en een zeer groot aantal leerlingen en oudleerlingen van deze school, leden van het verdere personeel en vele ouders van leerlingen, bewezen den overledene de laatste eer. Aan het graf sprak allereerst ds. Kuiper, Ger. predikant, een persoonlijk woord, zeggende, hoe bemind de overledene was als leeraar en als mensch. Nadruk legde spr. erop, hoe hij was heengegaan in volle verzekerdheid, wetende, dat hij het eigendom van Jezus was.

Namens bestuur, leeraren en leerlingen van het Chr Lyceum sprak in de plaats van den voorzitter van het bestuur ds. Stevens, die door ziekte verhinderd was, de secretaris van het bestuur, ir. Toet. Hij sprak uit hoe allen bij deze groeve staan, vragend waarom hij reeds nu moest heengaan op zoo jeugdigen leeftijd, uit een leven dat zooveel beloofde, maar hoe zijn sterven een overgaan in heerlijkheid was. De heer Thierry sprak namens de familie woorden van dank tot de velen, die den overledene de laatste eer bewezen.

De plechtigheid werd besloten met het zingen van psalm 118, vers 7.

terug naar boven





Dichtbundels:

Van Marten B. Osinga zijn geen dichtbundels bekend.

terug naar boven


In de bloemlezingen:

Aan Marten B. Osinga toegeschreven poëzie is o.a. in deze bloemlezingen aangetroffen. De complete titels, namen van samenstellers etc. zullen t.z.t. op de desbetreffende jaarlijsten te traceren zijn.

Geuzenliedboek. Eerste vervolg. Najaar 1943.
Geuzenliederen. Feb. 1944.
Het vrij Nederlandsch liedboek. De Bezige Bij, Utrecht, april 1944.
Gedenckclanck 1940-1944. II. Najaar 1944.
Geuzenliedboek 1940-1945. Buijten & Schipperheijn, Amsterdam, 1945.
Berijmd verzet. 1946 (2e druk).
Geuzenliedboek 1940-1945. Juni 1946.
V in Vers. Sijthoff, Leiden, 1965.
V in Versvorm. Sijthoff, Amsterdam, 1988.
Nooit heb ik wat ons werd ontnomen zo bitter, bitter liefgehad. Prometheus/Bert Bakker, Amsterdam, 1995.

terug naar boven



bronnen

Overlijdensbericht. Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant,  09-01-1943.
[zie de bronnen-pagina voor links naar de sites van onderstaande bronnen]
Burgerlijke stand Gemeente Zwolle, via Genlias
Koninklijke Bibkliotheek, Den Haag (Historische Krantenbak)

terug naar boven

deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:
Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie




© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012-2015

Webdesign Revan Barlas