Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 30-07-2012 - redactie: Bart FM Droog
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Leo van der Zalm


Geboren te:
Noordwijk, 12-04-1942
Gestorven te:
Amsterdam, 01-06-2002
Volledige naam:
Leo van der Zalm
Naamsvarianten:
L. van der Zalm
Pseudoniemen:
Lord Hoedan

Onderstaande biografische schets is hoofdzakelijk een verkorte bewerking van de Rottend Staal-bewerking van: F. Starik. Een hardnekkig marginaal. Z-magazine. Daklozenkrant van Amsterdam. Kerstnummer 2001.

Dichter, prozaïst en vertaler (van Lawrence Ferlinghetti). Werd geboren als zoon van een bollenboer die later hotelier werd. Studeerde vanaf 1964 drie jaar Nederlands te Amsterdam.

Na zijn eerste studietijd kocht hij een vijfentwintig meter lang motorschip. De eerste jaren werd het bont opgeverfde vaartuig veelvuldig gebruikt om de hoofdstedelijke hippiegemeenschap naar popfestivals en demonstraties te vervoeren. In het ruim bevond zich een negentiende-eeuwse degelpers, waarop hij zijn eerste gedichten drukte.

Van der Zalm was - met Hans Plomp, Aja Waalwijk en vele anderen - lid van het vanuit het gekraakte dorp Ruigoord opererende Amsterdams Ballongezelschap (sedert 1972). Dat naast reizen naar India, Mongolië en etc. jaarlijks een avond in Paradiso organiseert, waarbij lachgas uit ballonnen kan worden geïnhaleerd. Van der Zalm zijn rol daarbiji was die van Lord Hoedan. Gekleed in merkwaardige gewaden werd de gezette Van der Zalm door stevige knapen rondgedragen. De knapen riepen: 'Hoedan?' Waarop Van der Zalm riposteerde: 'Hoedanook!'

In 1973 pakt Van der Zalm zijn studie weer op. Hij studeerde af op een scriptie over visies op zwervers en armenzorg in de eerste helft van de zeventiende eeuw.

Hij was betrokken bij de One World Poetry festivals, die vanaf de jaren zeventig jaarlijks in de Melkweg werden gehouden. Dat waren meerdaagse poëziefestivals waar dichters uit de Amerikaanse beatgeneratie als Allen Ginsberg en William Burroughs optraden. Wat later Crossing Border heette begon daar en toen. Benn Posset was de grote man achter One World Poetry. Van der Zalm verzorgde het open podium van het festival.

Met J.A. Deelder, Johnny van Doorn en Simon Vinkenoog tourde hij door de Verenigde Staten.

Leo van der Zalm organiseerde begin jaren tachtig van de twintigste eeuw in Amsterdam (in De Moor) dichtersavonden, waar o.a. Carla Bogaards, Pieter Boskma, Christiaan Kannstadt, Pamela Koevoets, Diana Ozon, Frank Starik, Paul van der Steen en Willem Woelwater optraden. Van der Zalm bracht hen in contact met de uitgever van In de Knipscheer, waar een aantal debuteerde.

In de jaren negentig takelde hij door alcoholmisbruik af. In september 2001 werd Leo van der Zalm getroffen door hersenvliesontsteking. Hij lag een week in coma, werd verpleegd in het Dr. Sarphatihuis, leek herstellende maar stierf bijna negen maanden later. Hij werd op 6 juni 2002 gecreemeerd.

Hij bracht naast poëzie één roman (Backers branie, of Een VOC-oorlog in Zuid-India. In de Knipscheer, 1998) en een jeugdboek (Het beestenspul van A'dams Blijdorp. Een versgewijze verkenning met veel woorden. De Moor, Amsterdam, [1978]) uit.

terug naar boven





Dichtbundels:

Terschellingweekend. 16-18 mei. De Zalmsprong [= eigen beheer], Amsterdam, [s.a.]. Omvang 48 p. Oplage 50 ex. Gestencild; bevat 'karigdichten' [= Van der Zalms vorm van haiku].

Hollands-Oostersch. Gedichten. In de Knipscheer, [Haarlem], 1984. Omvang: 93 p.

Eenhoorns onder andere. Gedichten. In de Knipscheer, Amsterdam, 1992. Omvang: 61 p.

De weefster en de herder. Een liefdesvoorval in de Melkweg. De Zalmsprong [= eigen beheer], Amsterdam, 1993. Omvang 40 p. Herdicht uit het Japans via het Engels van L. Hearn door Leo van der Zalm. Met tekeningen van Guus Boissevain.

Voor vette kraaien moet je elders zyn. De Zalmsprong [= eigen beheer], Bombay (India)/Amsterdam, 1993. Omvang 31 p. "Printed in Bombay, India by Joe Printers".

Een tuiltje Tukaram. 9 gedichten van de Marathi-sint Tukaram via de Engelse vertaling van Arun Kolatkar verdietst door Leo van der Zalm. De Zalmsprong [= eigen beheer], Amsterdam, 1995. Omvang [14 p.]. Oplage 50 ex.

De vis. [Eigen beheer], Amsterdam, [s.a.]. Omvang 22 p. Oplage 200 ex. Bevat één lang gedicht.

Vertelling voor Daniël. Reeks gedichten van Leo van der Zalm bij de prenten van Jaap Wardenier. Jaap Wardenier/De Zalmsprong [= eigen beheer], Amsterdam, [s.a.]. Omvang: [6] p. Oplage 20 ex.

terug naar boven


In de bloemlezingen:

Poëzie van Leo van der Zalm is o.a. in deze bloemlezingen aangetroffen. De complete titel, namen van samenstellers etc. is t.z.t. op de desbetreffende jaarlijst te traceren.

Gedichten in de keerkring. Keerkring, Amsterdam, [1981].
Gedichten 1992. Davidsfonds, Leuven, 1




bronnen

F. Starik. Z-magazine. Daklozenkrant van Amsterdam. Kerstnummer 2001
Aja Waalwijk, 2002: www.wittereus.net/aja/dichters/leovanderzalm.html
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis: Archief Leo van der Zalm
[zie de bronnen-pagina voor links naar de sites van onderstaande bronnen]
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Poëziecentrum Gent
Poëziecentrum Nederland
Rottend Staal

terug naar boven

deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:
Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie




© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012


Webdesign Revan Barlas