Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

Behorend tot: jaaroverzicht 1958                                                      versie: 14-08-2013

Titel:
De dichter en de dood
[Samengesteld door]:
J.C. Bloem
Reeks:
Vierluik
Uitgeverij:
J.H. Gottmer,
Haarlem / Antwerpen
Jaar van verschijning: [1958]
Omvang: 51 p.
Bijzonderheden:
Ton Neelissen voert de redactie van "Vierluik". Hij koos het in dit boekje opgenomen vers van de samensteller.
Lay-out: Colin Banks en John Miles, London.
Druk: Hooiberg, Epe.

Google over dit boek


Niet te verwarren met de door Chris Leeflang samengestelde gelijknamige bloemlezing De dichter en de dood (1946, 2de druk 1950, 3de herz. druk 1961).

De dichter en de dood [inleiding, fragmenten]

(...) Men zou een geschiedenis van de dichtkunst kunnen schrijven alleen door historisch te volgen, hoe de poëten over de dood hebben gedicht. Ook ten aanzien van de liefde zou men dit kunnen doen, maar niet van enig ander onderwerp, naar ik meen. Dat is ook begrijpelijk, want ten slotte zijn dood en liefde van oudsher de twee bepalende feiten in het mensenleven, en bovendien - ook dit is al tal van malen in proza en poëzie uitgesproken - nauw aan elkaar verwant. (...)

De herinnering is uit de allerlaatste dagen van de oorlog. Ik was toen in een stadje in het oosten des lands en met mij in het huis waren mijn twee dierbaarsten. In de nacht - of was het al tegen het begin van de ochtend? - begon de beschieting van de buitenwijken, waarin ook dat huis stond, door de Canadezen. Het werd getroffen en wij vluchtten in de kelder. Het was een gewone kelder die dus tegen een voltreffer geen enkele werkelijke bescherming bood. Daar wachtten wij urenlang tot het schieten zou ophouden. Toen dit zo was, waren wij bevrijd.

Nu ben ik altijd - dit te ontkennen zou ik het tegendeel van flink vinden - bang voor de dood geweest. Ik sta altijd wat sceptisch tegenover de euforie van de stervenden, die beweren dat niet te zijn. Maar toen ik in die kelder zat, luisterde naar het schieten, en het gekraak van vallende bomen en stenen, was opeens alle angst van me afgevallen. Ik dacht alleen: nu ja, eens komt de dood toch, en wat doet het er eigenlijk toe, hoe en wanneer? Ik schrijf: 'Ik dacht', maar dit woord is feitelijk volkomen ontoereikend voor dat ik zou haast zeggen gelukzalige gevoel van rust dat geheel mijn wezen vervulde. Misschien was dit niet zo geweest, als die dierbaren niet bij mij waren geweest; ik weet het niet. Toen althans was ik volkomen verzoend met de gedachte van eenmaal te moeten oversteken

un peu profond ruisseau calomnié la mort.

Sindsdien kan ik mij eigenlijk niet goed begrijpen de angst voor de atoombom e.d. Wat komt het er op aan, hoe en wanneer men sterft, als er nu toch eenmaal gestorven moet zijn? Ik begrijp het niet. (...)

Augustus 1958                     J.C. BLOEM


[De inleiding bevat ook een door Bloem gemaakte vertaling van het gedicht 'Per iter tenebricosorum' van de Ierse dichter Oliver St John Gogarty, volgens Bloem 'de grootste Engelse dichter' sinds Yeats. Zie: Patrick Maume. 'Bloomsday: 'Buck Mulligan' – Oliver St John Gogarty (1878–1957)'. Royal Irish Academy, 2013 (?).
http://www.ria.ie/research/dib/bloomsday.aspx]

terug naar boven



Bevat poëzie van
:

J.C. Bloem
P.C. Boutens
Frederik van Eeden
Clara Eggink
Elisabeth Eybers
   (Afrikaans)
Guido Gezelle
   (1830-1899)
Herman Gorter
J. Greshoff
Aart van der Leeuw
J.H. Leopold
Jan Luyken
   (1649-1712)
Martinus Nijhoff
Jan van Nijlen
A. Roland Holst
Henriëtte Roland Holst-
   van der Schalk

Dirk Smits
   (1702-1753)
Hélène Swarth
M. Vasalis
Albert Verwey
Joost van den Vondel
   (1587-1679)
Victor E. van Vriesland
Jacqueline van der Waals
J.W.F. Werumeus Buning
Karel van de Woestijne


 

Namen als in boek. Dichters gestorven vóór 1900 vallen, evenals niet-Nederlandstalige dichters, buiten het NPE-onderzoek.

terug naar boven

Bloemlezing onderzocht door: Bart FM Droog, 2013.
Pagina aangemaakt: 14-08-2013. Scan omslag collectie Poëziecentrum Nederland.


Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:

Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

       

© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2013

Webdesign Revan Barlas