Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 09-10-2017 - biografie: Peter Altena bibliografie en bronnen: Bart FM Droog
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Johnny van Doorn

Geboren te:
Beekbergen, 12-11-1944
Gestorven te:
Amsterdam, 26-01-1991
Volledige naam:
Johan van Doorn
Naamsvarianten:
J. van Doorn
Pseudoniemen:
Johnny the Selfkicker;
Electric Goebbels; Electric Jesus

Foto: Johnny van Doorn, [s.a.]

Tom Ordelman (Thor-NL)

Dichter, prozaïst en voordrachtskunstenaar.

Johan (Johnny) van Doorn werd op 12 november 1944 in het Zonnehuis in Beekbergen geboren als tweede zoon van Johannes Antonius (Joop) van Doorn en Gertrud Selma (Gertie) Wiesner, die door de slag om Arnhem uit Arnhem naar het veiliger Beekbergen waren verdreven.Van Doorn huwde 28 december 1967 in Amsterdam met Yvonne Irene Mousset. Het echtpaar had één zoon, Sindbad Bruce (1969).

Johnny van Doorn groeide op in Arnhem, in de Sint Peterlaan op nummer 8, in een burgerlijk milieu. Zijn vader werkte op kantoor, was chef-inkoper, zijn moeder, die van Duitse afkomst was, leidde de idylle thuis. Dat zoon Johnny tot de hogere burgerschool werd toegelaten, was voor het gezin iets om trots op te zijn, maar die trots week toen de carrière via het Thorbecke Lyceum op de Lorentz HBS voortijdig een roemloos einde kende.

Op zeer jonge leeftijd experimenteerde Van Doorn, die zich Johnny the Selfkicker ging noemen, met de voordracht van geluidspoëzie, 'electric acts': van vuurwerk maakte hij een gedicht, in duizelingwekkend tempo mitrailleerde hij klanken en soms woorden. Het eerste officiële optreden dateerde van de herfst van 1960, uiteraard in Arnhem, in Hotel Carnegie op het Stationsplein, in het gezelschap van drummer Pierre Courbois en de schilders Rik van Bentum en Jan Cremer. Vanaf dat moment declameerde Johnny in Arnhem, op straathoeken en de tapijtafdeling van Vroom & Dreesmann.

Met zijn ouders, zijn omgeving en zijn stad had Van Doorn een gecompliceerde verhouding, waarin afkeer en idealisering elkaar afwisselden. In zijn proza-boek Mijn kleine hersentjes (1972) herinnert Van Doorn zich zijn jeugd als een bron van voortdurend geluk: zijn vader speelde piano, zijn moeder was keukenprinses en zoon Johnny deugde en genoot van de wonderen der natuur. Tegelijkertijd is er afkeer van Arnhemse sufheid en rebellie tegen het 'burgerlijk' milieu: alsof de benauwde omgeving de grote gevoelens bedreigde met stilstand en verwatering.

Aangemoedigd door de verveling in Arnhem en onenigheid thuis en verleid door de lokroep van Amsterdam, waar hét gebeurde, vertrok Johnny in 1962 naar de hoofdstad. Aanvankelijk had hij geen plannen, geen geld en geen woonruimte, maar wel kennis aan Simon Vinkenoog, die in die dagen de personificatie leek van bewustzijnsverruiming en poëzie. Al snel baande Johnny zich met zijn luidruchtige experimenten een weg in kunstenaars-sociëteit De Kring, waar hij zich zijn optreden beloond zag met hysterische boosheid, vliegende asbakken en ander strijdgewoel. In 1963 debuteerde hij in het tijdschrift Podium.

 
"Een "happening" was ook de geboorte van "Johnny the Selfkicker". Hij heeft twee 'vaders': [Bart] Huges en [Simon] Vinkenoog. Zij ontmoetten in Arnhem de jonge Johnny van Doorn, die "zonder verdovende middelen, gewoon door in trance, gedichten, woorden te zeggen en te schreeuwen, de toestand kan bereiken die een ander slechts na gebruik van marihuana enz. te pakken krijgt."(Vinkenoog).
Een fenomeen, een poëet, een begenadigde, zo denken zij, die Johnny van Doorn's capaciteit missen om zichzelf "de kick te geven".
Wat de zogeheten Johnny de seld-Kikcker in zijn trance voortbrengt is zuiver vocaal, nauwelijks weer te geven, maar heet "kunst" en "happening".
Vlak na zijn ontdekking op 9 december luisterde "Johnny the Self-Kicker" de opening op van een expositie van Hugo Claus, de Vlaamse auteur, te Dendermonde."

De Telegraaf, 9 februari 1963.

 

naar boven

Poëzie in Carré

Op de avond van 28 februari 1966 kende Johnny van Doorn een van zijn finest hours: tijdens de roemruchte manifestatie 'Poëzie in Carré', georganiseerd door Olivier Boelen en Simon Vinkenoog, trad een 25-tal dichters op, en Johnny was een van de optredenden. Hij was het die onder het publiek en in de media het meeste opzien baarde. Zijn voordracht van 'Komtocheensklaarklootzak' – een gedicht dat begonnen was als ready made (een in Antwerpen gehoorde kreet) – zorgde in huiskamers en in de zaal voor tumult. Een vrouw uit het publiek beklom zelfs het podium om op hoofd en rug van de dichter een bos bloemen stuk te slaan. In een paar minuten was Johnny als burgerschrik bij uitstek een icoon van de eigen tijd geworden. Nadien zou hem de eretitel 'de eerste Nederlandse beat poet' ten deel vallen.

In 1966 verscheen zijn eerste bundel poëzie bij De Bezige Bij: Een nieuwe mongool. Via radio, televisie en kranten verspreidde zich de roem van The Selfkicker. Toen hij in 1967 van een Arnhems poëziefestival geweerd werd, protesteerden wél optredende dichters als Buddingh' en nodigde AVROpresentator Willem 'O Duys Johnny uit om zich op prime time op de televisie uit te spreken.

Toen de tijdgeest, waar Johnny een representant van leek, zich steeds duidelijker manifesteerde en van Amsterdam een 'Magies Sentrum' maakte, en het verzet van de stad vorm vond in de Provobeweging en de Maagdenhuisbezetting, toen was voor Johnny van Doorn de lol er eigenlijk af. De psychedelicaprofeten en de halfzachte blijheid van de jaren '60 vonden in Johnny van Doorn geen aanhanger.

naar boven

Mijn kleine hersentjes

In 1972 debuteerde hij als prozaschrijver met Mijn kleine hersentjes, een innemend en hier en daar zelfs innig zelfportret. Van de luidruchtigheid van The Selfkicker lijkt weinig meer over. Van Doorn portretteert zich in dit boek als een autodidact. Op dat punt is er verwantschap met Simon Vinkenoog. Belangrijker is misschien nog de ambitie kunstenaar te zijn, als kunstenaar met aanhoudende ontroering en verwondering in het leven te staan. Hij noemt zich avant-gardist en bohémien en daarmee wordt vooral een houding in het leven bedoeld en dat leven was voor Van Doorn een kunstvorm: veel van zijn literair werk volgt zijn eigen leven dan ook op de voet.

Herenleed

Vanaf 1973 was Van Doorn betrokken bij het programma Herenleed, dat vele jaren op de televisie een kleine schare van getrouwen trok en later zelfs in het theater werd gebracht. Van Doorn speelde diverse rollen, waarmee hij de twee opponerende heren (gespeeld door Armando en Cherry Duyns) in verwarring en op ideeën bracht.

VPRO-Radio

Met zijn literaire carrière wilde het na 1972 aanmerkelijk minder vlotten. Optredens gingen weliswaar gewoon door – iedereen wilde het fenomeen wel zien, waarbij zijn handelsmerk steeds meer werd: de slepende stem met uitbarstingen van pathos – maar met het schrijven van proza en het vinden van een nieuwe toon ging het niet naar wens. De verhalen voor de radio en in zaaltjes droeg hij intussen zo vaak voor dat ze na herschrijven en herformuleren langzamerhand hun leesbare vorm vonden. Met name de hulp van Wim Noordhoek, medewerker van VPRO-radio, heeft ertoe bijgedragen dat er halverwege de jaren '80 weer werk van Van Doorn verschijnen ging. In 1984 verscheen Gevecht tegen het zuur, waarin verhalen van de jaren daarvoor eindelijk gedrukt werden en tot rust kwamen. Het boek kende onmiddellijk een behoorlijk verkoopsucces. Het Bekende Nederlanderschap van Van Doorn leidde ertoe dat hij voor reclamespotjes gevraagd werd: met Jules Deelder prees hij op televisie zoutjes aan. In het circuit van voordrachten langs clubhuizen en literaire cafés bleef Van Doorn tot de topattracties behoren.

Vanaf 1984 combineerde Van Doorn op succesvolle wijze de voordracht in zaaltjes met de transmutatie op papier van de voorgedragen verhalen. Die hervorming van teksten voor luisteraars in teksten voor lezers moet veel inspanning van hem gevergd hebben. Met zijn verhalen, die hij graag kronieken noemen mocht, schreef hij aan de geschiedenis van zijn eigen tijd: een tijd van onvrede en verzoening. In zijn verhalen keert Van Doorn – soms met spijt over zoveel eigen onbegrip toen – in herinnering en werkelijkheid terug naar Arnhem en de jaren van toen, naar de laatste jaren van zijn vader en naar de verloren tijd, de herinnering aan zijn moeder en schilderende vriend Sikke Laverman. Zo waren er twee Arnhems in zijn werk: het herinnerde en het later hervonden Arnhem.

Stil, vanzelfsprekend geluk

De kalme burgerlijkheid van zijn ouderlijk huis, die hem destijds tot bohème en vlucht inspireerde, kende in de beschrijving van de verloren zoon van Arnhem steeds meer geborgenheid en geluk. Het was dat stil, vanzelf-sprekend geluk, dat in Van Doorns laatste jaren de verhouding met Arnhem en wat er aan familie en kennissen nog leefde, bepaalde. Weemoed was er ook en verdriet over wat verloren ging, over de teloorgang en het sterven van wie hem dierbaar was. De vroege dood van Van Doorn, ontegenzeglijk symbool van de jaren '60 en van de jeugd van toen, bracht een schok teweeg. De chroniqueur van de eigen tijd schreef niet langer voort en de onverwisselbare stem zou zwijgen. In het Nachleben – de herdrukken van zijn werk, speciale aan Van Doorn gewijde publicaties, een naar hem genoemde prijs en een plein – komt de betekenis van Van Doorn goed tot uitdrukking, misschien zelfs beter dan bij het leven van de Selfkicker, de stem en de chroniqueur.

Johnny van Doorn overleed op 26 januari 1991 in een Amsterdams ziekenhuis. Op 31 januari werd hij gecremeerd, de as werd op zee verstrooid op 23 april 1991.


© Peter Altena, 2017


Oorspronkelijk gepubliceerd in Biografisch Woordenboek Gelderland, deel 3, Bekende en onbekende mannen en vrouwen uit de Gelderse geschiedenis. Redactie: drs. C.A.M. Gietman (eindredactie), drs. R.M. Kemperink, dr. J.A.E. Kuys, E. Pelzers en drs. P van Wissing .W.. Verloren Hilversum, 2002, pagina's 38-40.

naar boven


Johnny van Doornprijs voor gesproken letteren

Deze naar Johnny van Doorn vernoemde prijs bestond van 1993-2012. De prijs werd uitgereikt aan een auteur die 'kan bogen op een belangwekkend oeuvre en in zijn of haar voordracht een extra dimensie verleent aan het geschrevene' - zo klonk het in 1993. De door de gemeente Arnhem gefinancieerde prijs werd tijdens literatuurfestival De Wintertuin uitgereikt, in een programmaonderdeel dat aanvankelijk de 'Johnny van Doorn Memorial Evening' heette, en later het 'De geest moet waaien'-festival.

1993 - Simon Vinkenoog (prijs: 5000 gulden).
1995 - Carla Bogaards
1997 - Willem Wilmink (prijs: 2500 gulden).
1999 - J.A. Deelder
2001 - Tom Lanoye
2003 - De Dichters uit Epibreren (prijs: 500 euro)
2005 - Vitalski
2007 - Bart Chabot
2010 - Spinvis (prijs: kijkdozen)
2012 - Nico Dijkshoorn (geen bedrag genoemd).

Na 2012 verdween de prijs geruisloos uit het programma.

naar boven


Over Johnny van Doorn

De geneugten van de roem. Verhalen, fragmenten en gedichten van Johnny van Doorn, Willem Frederik Hermans, ... en Frans Kellendonk. Samengesteld door Tilly Hermans en Wouter Donath Tieges. Meulenhoff, Amsterdam, 1985. 142p. Meulenhoff pocket editie. Omslagondertitel: Nederlandse schrijvers over zichzelf en het publiek.

Archief Johnny van Doorn. Beschouwingen en interviews. Samengesteld door Hans Dütting. De prom, Baarn, 1994. 160p.

Johnny van Doorn. Redactie Ares Koopman. Parmentier jaargang 4, nummmer 3 (lente). Stichting Randschrift, Nijmegen, 1993. 96p.

F. Stapert. Johnny van Doorn 1944-1991. Literatuur als boniment. M. Bondi, Amsterdam 2001 (tekstboekje met foto’s bij de cd Oorlog & pap).

Een valse lente. Leven en werk van Johnny van Doorn (1944-1991). Het uur van de Wolf. Televisie-documentaire. Regie en scenario Peter Scholten. Productie Carleen Teensma, Marian van der Willigen. Eindredactie Cees van Ede. NPS, 2003. 54'56.
https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/Een_valse_lente:_Leven_en_werk_van
_Johnny_van_Doorn_(1944-1991)

Nico Keuning
Oorlog en pap
Het bezeten leven van Johnny van Doorn
.
De Bezige Bij, Amsterdam, 2009. 261p. [16p]pl. Met cd 'Pats boem!'. Biografie.










naar boven



Dichtbundels:
[alleen werken van 6 of meer pagina's zijn opgenomen]

Een nieuwe mongool. Post-sexuele zondagspoëzie [onder pseudoniem Johnny the Selfkicker]. De Bezige Bij, Amsterdam, 1966. 158p. Literaire reuzenpocket nr 169.





   
De heilige huichelaar. Een keuze uit gedichten, geschreven in de periode juli '66 - januari '68. [onder pseudoniem Johnny the Selfkicker]. De Bezige Bij, Amsterdam, 1968. 96p. Literaire reuzenpocket nr 285.




   
Verzamelde gedichten. Met een nawoord van A.F.Th. van der Heijden. De Bezige Bij, Amsterdam, 1994. 297p. Bevat: Een nieuwe mongool (1966); De heilige huichelaar (1968) en verspreid gepubliceerd werk.




   
2de druk van Verzamelde gedichten, onder de titel:
Droom vrijuit
Alle gedichten

De Bezige Bij, Amsterdam, 2014. 292p.





Proza

Mijn kleine hersentjes. De Bezige Bij, Amsterdam, 1972. 138p. Literaire reuzenpockets nr. 386. 2de herziene druk 1984, 109p.; 3de druk 1987.

De geest moet waaien. De Bezige Bij, Amsterdam, 1977. 153p. Auteursnaam op omslag ook: Johnny the Selfkicker. 2de druk 1979. Ook herdrukt als grote letterboek, bij Grote Letter Bibliotheek, Baambrugge, 1989. 127p. Grote Letter Bibliotheek nr. 819.

Veluws hiernamaals. Bosbespers, Oosterbeek, 1983. 20p.

Gevecht tegen het zuur. Diverse ontsnappingen tusen 44 en 84. De Bezige Bij, Amsterdam, 1984. 150p. BBLiterair. 2de druk 1984; 3de druk 1984; 4de druk 1984; 5de druk 1985; 6de druk 1988; 7de druk 1992.

Smaak van vrijheid. Knippenberg, Amsterdam, 1985. 44p. Bulkboek nr. 154, jaargang 14.

Langzame wals. Kronieken. De Bezige Bij, Amsterdam, 1986. 140p. BBLiterair.

Door de weken heen. Dagboeken. De Bezige Bij, Amsterdam, 1988. 141p. Bezige Bij pocket nr. 55.

De lieve vrede. Legendarische momenten 1944-90. De Bezige Bij, Amsterdam, 1990. 159p. BBLiterair. 2de druk 1990.

Dagdromen. De Bezige Bij, Amsterdam, 1995. 310p. De Bezige Bij Kapitaal. Bevat Mijn kleine hersentjes (1972); De geest moet waaien (1977) en Gevecht tegen het zuur (1984).

De pap der tijden. De Bezige Bij, Amsterdam, 1996. 375p. De Bezige Bij Kapitaal. Bevat Langzame wals (1986); Door de weken heen (1988) en De lieve vrede (1984).

Een magistrale stralende zon. Alle verhalen. De Bezige Bij, Amsterdam, 2001. 468p.

Hou contact. Alle verhalen. Met een nawoord van Yvonne van Doorn-Mousset. De Bezige Bij, Amsterdam, 2001. 479p. [2de uitgebreide druk van Een magistrale stralende zon, 2001].

naar boven

Audio

Oorlog & pap. LP's. Harlekijn Grammofoonplatenprodukties Breukelen, 1981.

Oorlog & pap. Literatuur als boniment. M. Bondi, Amsterdam, 2001. 2 cd's (circa 65, 48 minuten). Uitgave in samenwerking met Galerie Onrust en Yvonne van Doorn. Oorspronkelijk uitgebracht op vinyl, bij Harlekijn Grammofoonplatenprodukties Breukelen, 1981.
Bevat: Cd 1: Oorlog en pap. Hou contact. - Oorspr. opgenomen: Amsterdam: Melkweg, 1981; Cd 2: Eureka, het ei van Columbus. - Oorspr. uitg.: Grammofoonplaten-maatschappij Negram-Delta, 1969; Dendermonde '63. - Oorspr. opgenomen: Amsterdam: Carré, 1966; De nieuwe mongool; Colorful tableau 125; I'm sitting in the cosmos. - Oorspr. opgenomen: Brussel, 28 september 1966.
Verzameling van alle geluidsopnamen die eerder op elpee zijn verschenen.

Johnny van Doorn. VPRO, Hilversum, 2013. VPRO cd. Omslag vermeldt: VPRO radio. Bevat o.a.: In memoriam; Stad en Natuur (uit Radiotheater 1981); Gevecht tegen het zuur; Door de weken heen; Oergezond.

Video

Herenleed. Programma's van weemoed en verlangen. Basta Audio/Visuals, [aalsmeer], 2004. Door Johnny van Doorn, Cherry Duyns, Armando, Jop Pannnekoek en Krijn ter Braak. Titel op omslag ook: Compleet Herenleed. Ondertitel afkomstig van omslag. Videoversie van de gelijknamige televisieprogramma's. VPRO, 1971-1997. - Nederlands gesproken. Bevat: Disc 1 en 2: Herenleed in het landschap ; Disc 3 en 4: Herenleed op toneel ; Disc 5: Bonusmateriaal.

naar boven


Bloemlezingen

Poëzie van Johnny van Doorn is in onderstaande poëziebloemlezingen aangetroffen (dit overzicht is onvolledig):

Paradox. Holland, Haarlem, 1964.
poëzie in carré. De Bezige Bij, Amsterdam, 1966.
Dichters van deze tijd. Van Kampen en Zoon, 1969 (22ste herz. druk).

naar boven

Ontmoet de dichters. De Bezige Bij, Amsterdam, 1977.
Dichters van deze tijd. P.N. van Kampen & Zoon / Standaard uitgeverij, Amsterdam / Antwerpen, 1977. 23ste herziene druk.
Poëzie is een daad van bevestiging. Elsevier, Amsterdam/Brussel, 1978.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1979.

naar boven

Lettergreep. Guus Bauer, Amsterdam, 1982.
Aarts' letterkundige almanak voor het George Orwelljaar 1984
. Aarts/Contact, Amsterdam/Edegem, 1983.
Dichters bij De Bezige Bij 1944-1984. De Bezige Bij, Amsterdam, 1984.
Poëzie is een daad van bevestiging. Manteau, Amsterdam, 1984 (2e, herziene druk).
Poetry International 1970-1984. Rotterdamse Kunststichting, [Rotterdam], [1984].
Langs straten en gedichten. Sijthoff, Amsterdam, 1985.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1987 (8e herziene druk).
Nacht van de poëzie
. Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht, 1987.
Nederland-Duitsland. Voetbalpoëzie
. Gerard Timmer Prods., Amsterdam, 1989.

naar boven

Woorden in vrijheid. Meulenhoff, Amsterdam, 1990.
Jantje zag een pruikje hangen. Ad. Donker, Rotterdam, 1991.
Wilminks keus II. Walvaboek, Laren, 1993.
Dichten over dichten. Contact, Amsterdam, Antwerpen, 1994.
Domweg gelukkig in de Dapperstraat. Bert Bakker, Amsterdam, 1994 (3de verbeterde druk).
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1996 (10e herziene druk).
Hi-Ha-Hondelul en andere sportpoëzie. Thomas Rap, Amsterdam, 1996.
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat. Bert Bakker, Amsterdam, 1998 (18e druk).

naar boven

Seks. Uitgeverij 521, Amsterdam, 2001.
Drugs. Uitgeverij 521, Amsterdam, 2002.
Rock 'n' roll. Uitgeverij 521, Amsterdam, 2002.
Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.
Kutgedichten. Passage, Groningen, 2004.
Klotengedichten. Passage, Groningen, 2005.

naar boven

Met dat hoofd gebeurt nog eens wat. Prometheus, Amsterdam, 2011.
Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. Prometheus, Amsterdam, 2012 [=2011].
De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten. Prometheus, Amsterdam, 2016.

Dichters uit de bundel. Marmer, Baarn, 2016.
Ik proef iets wat bedorven is. Passage, Groningen, 2016.

naar boven



Bronnen

Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.


Peter Altena. 'Johhny van Doorn'. In: Biografisch Woordenboek Gelderland, 2002.
https://web.archive.org/web/20091023092403/http://www.biografischwoordenboekgelderland.nl :80/bio/3_Johnny_van_Doorn
DBNL: Johnny van Doorn
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=door008

Jaap de Vries. Nieuw toppunt van cultuurverdwazing. [Over o.a. Johnny van Doorn]. De Telegraaf, 09-02-1963.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011204062:mpeg21:a0376
NN. Andriessen - Verhagen - Crama - Kiekeboe - NN". [Over vroege publicatie Johnny van Doorn]. Algemeen Handelsblad, 21-03-1964. http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000033776:mpeg21:a0265

ANP. Schrijver Johnny van Doorn (46) overleden. De Telegraaf, 28-01-1991.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010646440:mpeg21:a0303
NN. Johnny van Doorn kwam niet af van 'Selfkicker'-imago. Leeuwarder Courant, 28-01-1991.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010567480:mpeg21:a0123
NN. Schrijver Johnny van Doorn overleden. [Voorpagina]. NRC Handelsblad, 28-01-1991.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000030303:mpeg21:a0007
Reinjan Mulder. Johnnie van Doorn 1944-1991. Het virus van de jaren '60. NRC Handelsblad, 28-01-1991.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000030303:mpeg21:a0069
Rien Vroegindeweij. Johnny. Het Vrije Volk, 02-02-1991.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010963675:mpeg21:a0277

naar boven

GPD. Johnny van Doorn geëerd met prijs en plein in Arnhem. Leeuwarder Courant, 15-01-1993.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010622831:mpeg21:a0386
NN. Prijs. [Eerste Johnny van Doornprijsuitreiking]. NRC Handelsblad, 08-02-1993.
https://www.nrc.nl/nieuws/1993/02/08/prijs-7172175-a1175387
Kester Freriks. Poëtisch-theatrale herdenkingsavond in de geest van Johnny van Doorn. NRC Handelsblad, 21-03-1994.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000030757:mpeg21:a0065
Ingrid Hoogenvorst. Eerbetoon aan Johnny the Selfkicker. De Telegraaf, 22-03-1994.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010692102:mpeg21:a0478
NN. Van Doornprijs Willem Wilmink. Nieuwsblad van het Noorden, 15-01-1997.
Dirk Leyman. Spinvis krijgt Johnny van Doornprijs voor Gesproken Letteren. De Papieren Man, 08-05-2010.
http://www.depapierenman.be/blog/2010/5/8/spinvis-krijgt-johnny-van-doornprijs-voor-gesproken-letteren
Roderick Nieuwenhuis. Nico Dijkshoorn wint Johnny van Doornprijs. NRC Handelsblad, 16-02-2012.
https://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/16/nico-dijkshoorn-wint-johnny-van-doornprijs-a1468991
NN. Johnny van Doorn (1944-1991): groot vuurwerk van The Selfkicker. Ons Amsterdam, Amsterdam, januari 2016.
http://www.onsamsterdam.nl/tijdschrift/jaargang-2016/54-tijdschrift/tijdschrift-jaargang-2016/3235-nummer-1-januari-2016?showall=&start=4

Boeken, brieven en/of materiaal van, over en/of aan Johnny van Doorn bevinden zich in:

British Library, Londen
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
Gelders Archief, Arnhem
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Literatuurmuseum, Den Haag
Poëziecentrum, Gent
Poëziecentrum Nederland, Nijmegen

naar boven


Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:



Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2013-2017

Webdesign Revan Barlas