Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

Behorend tot: jaaroverzicht 1977 | Dichters van deze(n) tijd-reeks   versie: 26-02-2013

Titel:
Dichters van deze tijd
Samengesteld door:
Paul Rodenko, Sybren Polet,
Gerrit Borgers
Uitgeverij¹:
P.N. van Kampen & Zoon / Standaard Uitgeverij, Amsterdam / Antwerpen
Jaar van verschijning: [1977]
Omvang: 406 p. [= 404 p.]²
ISBN: 90 60 91162 8
Bijzonderheden:
23e druk
1e druk 1894

Omslagontwerp: Frits Stoepman gvn
Druk: Smits Wommelgem

Google over dit boek

Voorwoord | Poëzie van... | Signaleringen en bespreking

Vormt tweeluik met Dichters van vroeger, 1977.

¹ Op titelpagina staan de namen van de uitgeverijen zoals op deze pagina achter 'uitgeverij' vermeld. In het colofon staat echter:
"© P.N. van Kampen & Zoon B.V.
Verantwoordelijke uitgever :
N.V. Scriptoria, Belgiëlei 147a, B-2000 Antwerpen"

² Pagina 93 en 94 zijn in de paginanummering weggevallen.



VOORWOORD


Op 9 juni 1976 overleed, tijdens de voorbereiding van een nieuwe, als steeds bijgewerkte, druk van Dichters van deze tijd, de samensteller Paul Rodenko, die de twintigste tot de tweeëntwintigste druk van deze bloemlezing heeft verzorgd. Overeenkomstig de voorkeur van Rodenko werd Sybren Polet gevraagd diens werk over te nemen, welke taak hij tezamen met Gerrit Borgers op zich heeft genomen.

Uitgangspunt bij deze keuze waren de voorlopige, zij het nog onvolledige lijsten en aankruisingen van Rodenko, die voor sommige dichters konden worden aangehouden. In vele gevallen moest echter naar het inzicht van de samenstellers een nieuwe keuze worden gemaakt.

Ook nu weer trad de tijd op als een zeef en viel een aantal namen weg, zijn andere dichters met een beperkter of juist uitvoeriger selektie vertegenwoordigd en figureren enkele jongeren voor het eerst in deze bundel. Ten aanzien van de oudste dichters was het weglaten van een keuze uit hun werk te minder bezwaarlijk, doordat zij een plaats hebben gevonden in een nieuwe bloemlezing Dichters van vroeger, wat overigens allerminst wil zeggen dat ze daarmee automatisch niet meer van 'deze tijd' zijn.

Nieuw in deze herdruk is de volgorde: de opgenomen dichters zijn meer dan in de eerdere drukken in verwante groepen samengevoegd, hetgeen de steeds optredende wisselingen in het letterkundig klimaat beter weergeeft dan het aanhouden van de chronologie naar geboortedatum of eerste publikatie. Anderzijds is de oriëntatie in de tijd juist weer verduidelijkt doordat de geboorte- en eventuele overlijdensdata in de inhoudsopgave werden vermeld, evenals de verschijningsdata van de bundels waaruit de gedichten gekozen zijn. Indien de gekozen gedichten ook voorkomen in latere, dikwijls nu nog verkrijgbare verzamelbundels, is dit er eveneens bij vermeld. Voorts heeft de keuze hier en daar een 'klassieker' karakter gekregen, in die zin dat meer dan voorheen ook gerenommeerde verzen van een dichter werden opgenomen; enkele bekende bloemlezingen waren inmiddels weggevallen, waardoor minder het gevaar van herhalingen bestond. Bovendien werd niet geaarzeld bij bepaalde dichters minder aandacht aan hun nieuwste produktie dan aan hun vroegere, dikwijls meer traditionele gedichten te besteden, indien naar het oordeel van de samenstellers deze kwalitatief tot hun beste werk behoorden. Ook deze gedichten representeren ten slotte het scala van 'deze tijd' en karakteriseren het. Over wat 'deze tijd' genoemd mag worden, is overigens eindeloos te twisten en de uitkomst is altijd een kompromis, evenals de keuze van dichters en gedichten dit is binnen de beperkte omvang van deze uitgave.

Moet ook nu weer de klacht van de vorige bloemlezing overgenomen worden, dat langere gedichten en gedichtencycli, die vaak tot het beste werk van de moderne dichter behoren, niet opgenomen konden worden, in een paar gevallen is nu wèl een karakteristiek fragment uit een langer gedicht geplaatst. Daarnaast blijft het doel van een bloemlezing niet alleen een herkenning, maar vooral een eerste kennismaking die de lezer naar het hele werk doet grijpen als hij plotseling door een klein deel hieruit al gegrepen wordt.

De samenstelllers danken ten slotte mevrouw Jetty Rodenko-Schaper voor haar welwillende medewerking bij het ter beschikking stellen van de nagelaten aantekeningen van Paul Rodenko.

Gerrit Borgers
Sybren Polet
 


Spelling als in boek.

terug naar boven



Bevat poëzie van
:


Bertus Aafjes
Gerrit Achterberg
Hans Andreus
Armando
Habakuk II de Balker
Peter Berger
H.C. ten Berge
Arie van den Bergh3
Herman van den Bergh
J. Bernlef
Ad. den Besten
Rein Bloem
I.K. Bonset
Albert Bontridder
Gerard den Brabander
C. Buddingh'
Gaston Burssens
Ben Cami
Jan Campert
Remco Campert
J.B. Charles
Hugo Claus
Jules Deelder
Jan G. Elburg
Jan Emmens
J. Eyckmans
Hans Faverey
Chris J. van Geel
Arie Gelderblom
Ida Gerhardt
Marnix Gijsen
Maurice Gilliams
Gust Gils
Guillaume van der Graft
J.P. Guépin
Jan Hanlo
Jacques Hamelink
F. Harmsen van der Beek
Jaap Harten
Jac. van Hattum
Judith Herzberg
D. Hillenius
Han G. Hoekstra
Ed. Hoornik
W. Hussem
Mark Insingel
Karel Jonckheere
Roland Jooris
Pierre Kemp
Frank Koenegracht
Gerrit Komrij
Rutger Kopland
Alfred Kossmann
Gerrit Kouwenaar
Gerrit Krol
Dirk Kroon
William D. Kuik
Sjoerd Kuyper
Leyn Leynse
Hans Lodeizen
Lucebert
H. Marsman
Neeltje Maria Min
Maurits Mok
Adriaan Morriën
Martinus Nijhoff
Peter Nijmeijer
Cees Nooteboom
Huub Oosterhuis
Paul van Ostaijen
Kees Ouwens
Hugues C. Pernath
Sybren Polet
Sonja Prins
Paul Rodenko
Willy Roggeman
J.C. van Schagen
Nico Scheepmaker
Bert Schierbeek
K. Schippers
J.W. Schulte-Nordholt
Koos Schuur
J. Slauerhoff
Gabriel Smit
Wilfried Smit
Paul Snoek
Johnny the Self-kicker
Willem van Toorn
Cornelis Bastiaan
     Vaandrager
M. Vasalis
Hans Verhagen
Simon Vestdijk
Simon Vinkenoog
Hans Vlek
Eddy van Vliet
Bert Voeten
Hendrik de Vries
Leo Vroman
Hans van de Waarsenburg
Ellen Warmond
Hans Warren
Riekus Waskowsky
Marcel Wauters
Ad Zuiderent


Namen als in boek.
3 Enige vindplaats tot dusverre van deze naamsvariant van Arie van den Berg

terug naar boven


Signaleringen en bespreking

In het Historisch Krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek Den Haag komt de 23ste druk in enkele stukken aan de orde. Jaren na verschijning van deze druk, bij het overlijden van Han G Hoekstra in 1988, verwees Nico Scheepmaker4 naar dit deel, omdat Hoekstra bekendste gedicht 'De ceder' er in ontbreekt (in zijn rubriek 'Trijfel', die destijds in meerdere kranten verscheen). Scheepmaker meende daarbij dat 'De ceder' uit Hoekstra's bundel Panopticum (1946) stamt. Het gedicht is evenwel beduidend ouder: het stond al in het boekenweekgeschenk 1941, Novellen en gedichten, afgedrukt.

Uit 1977 vond de NPE-redactie geen enkel artikel over de 23ste druk, wel twee signaleringen: in Het Vrije Volk (22-04-1978) en in het Nederlands Dagblad (21-11-1978). De signalering in het Nederlands Dagblad is zeer kort, die in Het Vrije Volk wat langer:

Boeken in 't kort

Dichters van deze tijd is een bundel die al tientallen jaren bestaat en steeds in een behoefte heeft voorzien. Zojuist is de 23ste druk verschenen. Het moet duidelijk zijn dat die dermate van b.v. de 14e druk verschilt, dat je de bundels rustig naast elkaar kunt zetten zonder dat er van "dubblenummers" sprake is. Deze 23ste druk is dan ook weer voorzien van allerhande nieuwe poëzie van nieuwe figuren. De vorige drukken zijn verzorgd door Paul Rodenko. Nu die in juni 1976 overleed heeft Sybren Polet diens taak overgenomen. Bij de volgende druk moet in het alfabetische namenregister even worden gekeken naar Neeltje, Maina Min; Min, Maria Neeltje zoekt wat gemakkelijker! (Standaard - f. 18,50).5

Het is grappig om te zien hoe Het Vrije Volk een foutje signaleert en poogt te verbeteren, en daarbij zelf een foutje maakt. In het boek staat dat Neeltje de achternaam van 'Maria Min' zou zijn. Maar de krant maakt ervan dat haar naam 'Maria Neeltje Min' luidt, terwijl het toch echt Neeltje Maria Min is.

Opmerkelijker is wat in de enige aangetroffen bespreking van de 23ste druk staat, in het Nederlands Dagblad van 30 maart 1979. Hoewel in het voorwoord duidelijk vermeld staat dat werk van de 'oudere dichters' (ruwweg de dichters geboren vóór 1891) in het zusterboek Dichters van vroeger is ondergebracht, is deze informatie kennelijk ongezien voorbijgegaan aan A. Joh. Kisjes, de recensent van het Nederlands Dagblad:

Aanvechtbare keuze in "Dichters van deze tijd"

(...) Niet subjectief, maar voor iedereen goed te constateren, is het feit, dat aan de dichters uit christelijke hoek bijzonder weinig aandacht besteed wordt. Zij behoren in de ogen van de samenstellers niet tot de dichters van deze tijd. Geen Jacqueline van der Waals (bijvoorbeeld uit haar Laatste verzen 1923), Willem de Mérode, A. Wapenaar, A. Marja, Coert Poort, W.A.P. Smit om er maar enige te noemen. (...) Tussen twee haakjes, behoort een van de grootste dichters van onze tijd, A. Roland Holst, niet tot de dichters van deze tijd? U zult hem in deze bloemlezing niet vinden. (...)6

In Dichters van vroeger staat werk van: Jacqueline E. van der Waals, Willem de Mérode en A. Roland Holst.



4 Nico Scheepmaker. 'Han G. Hoekstra. Trijfel'. Het Vrije Volk, 19-04-1988.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010962797%3Ampeg21%3Ap007%3Aa0171


5 'Boeken in 't kort'. Het Vrije Volk, 22-04-1978.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010959798%3Ampeg21%3Ap031%3Aa0454

6 A. Joh. Kisjes. 'Aanvechtbare keuze in "Dichters van deze tijd". Nederlands Dagblad, 30-03-1979.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010572751%3Ampeg21%3Ap006%3Aa0086

terug naar boven

Bloemlezing onderzocht door: Bart FM Droog, 2000-2013.


 
Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:

Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners



© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2013

Webdesign Revan Barlas