Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 20-12-2016 - redactie: Bart FM Droog
Biografie | Boeken |Bloemlezingen | Google | Bronnen


F. Harmsen van Beek


Geboren te:
Blaricum, 28-06-1927
Gestorven te:
Groningen, 04-04-2009
Volledige naam:
Frederike Martine ten Harmsen van der Beek.
Naamsvarianten:
Fritzi ten Harmsen van der Beek; F.t.H.v.d.B.; Fritzi Harmsen van Beek; Frederice Martine ten Harmsen van der Beek; Oofi.
Pseudoniemen: -

zie: - Groninger dichters

Biografische schets

Hoofdbronnen: Joost Kircz. 'Biografische aantekening'. In: F. Harmsen van Beek. In goed en kwaad. Verzameld werk. Red. Daan Cartens, Sjoerd van Faassen, Katrijn van Hauwermeiren, Suzanne Holtzer, Joost Kircz, Irene Kunst en Geertje Zwaan. Ill. Paul de Lussanet. Cartoon Charles Addams. De Bezige Bij, Amsterdam, 2012. Omvang 510 p.
Annejet van der Zijl. Jagtlust. Nijgh & van Ditmar, Amsterdam, 2003. (3de herziene druk; 1ste druk 1998; 9de herz. druk bij Querido, Amsterdam, 2010. )


Fritzi ten Harmsen van der Beek. Dichter, prozaïst en illustrator. Dochter van tekenaar/illustrator Eelco ten Harmsen van der Beek (1897-1953) en illustrator/kinderboekenschrijver Freddie Langeler (1900-1948). Eelco ten Harmsen van der Beek was de geestelijk vader van de reclamestrip Flipje van de Betuwe-jamfabriek uit Tiel en tekenaar van Noddy, van de Engelse jeugdboekenschrijver Enid Blyton.

Na haar middelbare school en na twee korte periodes op de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijs en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten (beide te Amsterdam) werkte ze als zelfstandig illustrator. In 1949 illustreerde ze voor het Algemeen Handelsblad de kinderserie Het treintje van 14.30 van schrijver Erik Uyldert.

Tijdens een verblijf als au-pair in Grenoble maakt ze kennis met de Franse geologie-student Eric de Mareschal. In augustus 1951 trouwen ze. Drie maanden na de huwelijksvolttrekking schenkt ze het leven aan haar enige kind, Gilles Pierre Marie (1951-2006). In 1955 scheidden Harmsen van Beek en De Mareschal.

Na de dood van haar vader keert ze met haar kind terug naar haar ouderlijk huis aan de Torenlaan in Blaricum, waar ook haar broer Hein (1930-c. 2002) z'n intrek neemt.

terug naar boven

Fritzi en Hein nemen - met goedkeuring van de eigenaar - in juni 1954 hun intrek in het leegstaande landgoed Jagtlust aan de Eemnesserweg 38 te Blaricum. Jagtlust werd verkocht aan de gemeente Amsterdam en ze konden er blijven wonen.

Op het Boekenbal 1956 ontmoet Fritzi Remco Campert. Ze worden verliefd en Campert trekt bij haar in. Hij schrijft onder het pseudoniem Wouter Kampert over het wilde leven en de vele feesten in het landhuis in de Jagtlustkoerier, een tijdschrift met een oplage van één exemplaar.

Veel dichters, kunstenaars, muzikanten en artistiekelingen trokken in die dagen naar Jagtlust, dat een belangrijke rol speelde in het toenmalige culturele leven. Onder hen de dichters en schrijvers Bert Schierbeek, Louis Th. Lehmann, Mea Strand, Cees Nooteboom, tekenaar en jazzmuzikant Frits Müller, tekenaar Rob Wout (Opland), acteur Rijk de Gooyer en de fotografen Ed van der Elsken en Johan van der Keuken.

terug naar boven

In 1956 voltooit Fritzi aflevering 46 van Flipje en werkt aan nieuwe afleveringen maar walgt alras zo van 'die misselijke fopcreatie voor het meer eten van jam' dat ze de tekenpen erbij neer gooit.

Mede dankzij de financiële ondersteuning van Hein Siedenburg, een gefortuneerde vriend van hun vader en geliefde van hun moeder, die haar op haar sterfbed beloofd had voor haar kinderen te zorgen, kan het leven op Jagtlust voortbestaan.

In 1957 blijkt Fritzi tot grote verrassing van Remco Campert gedichten te schrijven. Hij, destijds redacteur van het literaire tijdschrift Tirade, zorgt ervoor dat haar poëzie daarin gepubliceerd wordt.

De Amsterdamse ambtenaar die Jagtlust in zijn portefeuille had was Reint Marsman, de vader van de toen nog jeugdige dichter Bernlef. Hij regelde dat zij het pand voor een symbolisch bedrag kon huren en de benedenverdieping mocht onderverhuren.

Bernlef: Mijn vader had zelf niet veel verstand van literatuur, maar uit een soort afgeleide sympathie - ik was tenslotte ook met dichten bezig - is hij zich toen voor haar gaan inzetten.'

terug naar boven


Op 20 december 1957 trouwen Fritzi en Remco Campert. Eind 1958 verlaat Campert Jagtlust en keert terug naar Amsterdam.

Na Campert had Fritzi relaties met o.a. filmmaker Louis van Gasteren, dichter/journalist Jan Eijkelboom en tekenaar Peter Vos. Vanaf 1960 bezoekt Gerard Reve regelmatig het landgoed. In zijn boeken Nader tot U en Op weg naar het einde figureert Fritzi als 'Oofi' en doet hij voor een breed publiek verslag van het leven op Jagtlust.

Begin jaren zestig komt, mede door de rustige Peter Vos, Jagtlust in kalmer vaarwater. De dichter en latere Arbeiderspersuitgever Theo Sontrop woonde als onderhuurder op het landgoed. Er bleef een constante stroom aan artistieke bezoekers komen. Onder hen Dick Hillenius, Judith Herzberg, William - Dirkje - Kuik, Chris van Geel, Jan Emmens, Alain Teister, Thera Westerman (Popje Driebeek), Gerrit Komrij en de Amerikaanse dichter Robert Lowell.

In december 1963 ontvangt Fritzi de jaarlijkse Poëzieprijs van de stad Amsterdam, terwijl ze nog geen bundel heeft uitgebracht. Uitgevers cirkelden om haar heen. Na jarenlang aandringen mocht Geert Lubberhuizen van De Bezige Bij zich haar uitgever noemen. Van haar debuutbundel, Geachte muizenpoot en achttien andere gedichten, werden in enkele maanden tijd tienduizend exemplaren verkocht. Vrijwel alle recensies waren lovend. Zelfs het uiterst conservatieve Lectuur Repertorium (ed. 1970) prijst dit boek: 'Een bundel waarin zeer geslaagde verzen voorkomen. Veronderstelt voldoende levensinzicht, doch vraagt verder geen voorbehoud'.

terug naar boven

In oktober 1965 wijdde de Haagse Post een groot artikel aan haar. Haar broer Hein en andere bronnen uit haar directe omgeving kwamen uitgebreid aan het woord in dit destijds spraakmakende artikel. Spraakmakend, omdat het artikel de obligate loftrompetttoon oversteeg. Naar aanleiding van dit stuk zond de KRO op 25 oktober 1965 een twaalf minuten tellend item over haar uit in het tv-programma Galerij. Dat item was gemaakt door Hans Keller en Ed van der Elsken. Te zien zijn Jagtlust, Fritzi en A. Roland Holst, die een gedicht van haar voordraagt.

Roland Holst was in 1965 zwaar verliefd op Fritzi geworden. Dat was niet wederzijds. Na een aantal weken bij Jagtlust rondgehangen te hebben druipt de oude 'Prins der dichters' af.

Eind jaren zestig schrijft ze voor Tirade, Vrij Nederland en het Algemeen Handelsblad en publiceert ze verhalenbundels. Ze voorziet Remco Camperts boek Fabeltjes vertellen (1968) van illustraties. Ook treedt ze - met toenemende tegenzin - af en toe bij dichtfestivals op en werkt eenmalig mee aan het AVRO tv-programma 'Dichters Dichterbij' van Ed. Hoornik.

In 1971 besloot de gemeente Amsterdam Jagtlust te verkopen, waardoor Fritzi op straat dreigde te belanden. Hein Siedenburg, de gefortuneerde vriend van haar vader, regelt met Tita Pannekoek, zus van oud-Jagtlustganger Frans Pannekoek, een huisje voor haar in Garnwerd, een dorpje vijftien kilometer ten noorden van Groningen-stad.

Het huis, de verhuizing en de verdere bijkomende kosten worden gefinancieerd door Gerard Reve, Judith Herzberg, Dick Hillenius, Anton Koolhaas, Cees Nooteboom, Shinkichi Tajiri, Siedenburg zelf, Geert Lubberhuizen, Thomas Rap, Paul de Lussanet, Coen van der Veen, het Prins Bernhard Fonds en Peter Vos.

Na een periode van wederzijdse gewenning tussen de dorpelingen en Fritzi gaat ze weer aan het werk. In 1972 verschijnt het prozawerk Hoenderlust en in 1975 de dichtbundel Kus of ik schrijf. In datzelfde jaar verschijnt in het tweewekelijkse tijdschrift Hollands Diep een interview met haar (6 december 1975, nummer 3).

In 1982 illustreert ze Gerrit Komrij's Het kroost van Aagt Morsebel.Ze treedt heel sporadisch nog op, in 1984 in Brussel, bij de 4de Nacht van de Poëzie aldaar; in 1985 bij de Nacht van de Poëzie in Vredenburg, Utrecht. In 1986 vertelt ze een verslaggever van het Nieuwsblad van het Noorden dat ze het vervelend vindt dat iedereen wil dat ze steeds meer gedichtjes maakt.

Fritzi raakt betrokken bij Fuji Art Association - een gezelschap figuratief werkende kunstenaars, bestaande uit Wout Muller, Matthijs Röling (met wie ze een jarenlange relatie heeft), Ger Siks, Trudy Kramer en Clary Mastenbroek. De groep bestaat ook uit dichters. Naast Fritzi Harmsen van Beek worden Jean Pierre Rawie en C.O. Jellema gerekend tot de groepsleden.

Ze raakt bevriend met M. Vasalis, die op een kleine dertig kilometer van Garnwerd woont, in het Drentse Roden.

Haar vriendin Renate Rubinstein kwam regelmatig in Garnwerd op bezoek. Maurits Rubinstein, haar neef, fungeerde dan als chauffeur. Hij maakte, op verzoek van zijn tante, opnames van Fritzi, die een aantal van haar gedichten voorleest. Die opnames uit 1989 zijn gepubliceerd in het in 2010 verschenen luisterboek Ze schrijft met haar stem.

Guido Lauwaert (2010): 'Ik heb het geluk gehad een paar maal met haar samen te werken. (...) De tweede maal was bij de uitgave van een poëziemap voor een tentoonstelling in het crematorium Westlede in 2001. In samenwerking met het Poëziecentrum heb ik een aantal dichters om een rouwgedicht gevraagd. Na heel wat aandringen heeft zij een onuitgegeven gedicht afgestaan, 'Goed Begrepen?' De titel is ondanks het vraagteken een bevel. Gericht aan haar (overleden) hond. Te vergelijken met Zit! Lig! Niet bijten!'

Joost Kircz (2012): 'Ze leed ernstig onder de ongevraagde en ongewenste aandacht die haar vaak ten deel viel. De dood van haar zoon Gilles op 1 juli 2006 greep haar zowel fysiek als mentaal bijzonder aan. Haar hele leven was ze een uiterst creatieve en erudiete vrouw die haar inspiratie haalde uit zowel het onbevangen, maar nauwkeurig en met veel liefde bestuderen van kleine dieren en planten, als de wereldliteratuur en schilderkunst. Verbijsterd en verbijsterend bekeek ze de wereld, op een immer nieuwsgierige en volstrekt eigenzinnige wijze.'

De laatste twee jaar van haar leven woonde ze in een verzorgingstehuis in Groningen. Ze is  in besloten kring gecremeerd.

Haar archief, waarin zich naast manuscripten en foto's brieven van o.a. Charlotte Mutsaers, Cees Nooteboom, Gerard Reve en Renate Rubinstein bevinden, is in 2012 in het bezit gekomen van het Letterkundig Museum.
Haar erven zijn Joost Kircz (oud-bijleraar van haar zoon) en Geertje Zwaan (oud-overbuurvrouw uit Garnwerd en vriendin).

Oeuvreprijzen

Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 1975. Voor haar gehele oeuvre.
Trevanian-poëzieprijs 1984, à zevenduizend gulden.
Adriaan Roland Holstpenning 1994, à tienduizend gulden. De juryvoorzitter was J. Bernlef.

terug naar boven


Boeken

Dichtbundels | Proza | Audio | Vertaling | Over Harmsen van Beek | Bloemlezingen

terug naar boven





Dichtbundels:

F. ten Harmsen van der Beek. Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten. Literaire reuzenpocket nr. 149. De Bezige Bij, Amsterdam, 1965. Omvang: 41 p. 2de druk 1965. 3de druk 1966. 4de druk 1977. 5de druk 1985. 6de druk 1990.

F. Harmsen van Beek. Kus of ik schrijf. BBpoëzie. De Bezige Bij, Amsterdam, 1975. Omvang: 69 p. 3de druk 1986.

Gedichten. Een keuze uit eigen werk. Door Elisabeth Eybers, F. Harmsen van Beek, Hanny Michaelis, Judith Herzberg, Annie M.G Schmidt, M. Vasalis. Van Oorschot, Amsterdam, 1985. Uitg. t.g.v. het veertigjarig bestaan in 1985 van de uitgeverij. 2de, 3de, 4de druk 1985. 5de druk 1986.
Hoewel dit werk - volgens de criteria van de NPE - strikt genomen als een bloemlezing geldt, wordt het vanwege het uitzonderlijke karakter (door de dichters zelf uit eigen werk samengesteld) als afzonderlijk werk bij alle betrokken dichters vermeld.


F. Harmsen van Beek. In goed en kwaad. Verzameld werk. Red. Daan Cartens, Sjoerd van Faassen, Katrijn van Hauwermeiren, Suzanne Holtzer, Joost Kircz, Irene Kunst en Geertje Zwaan. Ill. Paul de Lussanet. Cartoon Charles Addams. De Bezige Bij, Amsterdam, 2012. Omvang 510 p. Poëzie en proza.

terug naar boven


Audio

Stemmen van schrijvers. Deel 1: J. Bernlef, F. Harmsen van Beek, Judith Herzberg. Chr. J. van Geel, Rutger Kopland, Willem van Toorn, M. Vasalis en Ad Zuiderent lezen hun gedichten. Samenstelling T. van Deel. Geluidscassette, c. 75 minuten. Querido, Amsterdam, [1984].

De ten gehore gebrachte gedichten werden ook in een Bulkboek afgedrukt:

Wat blijft is landschap. Poëzie. [Samenst.: Tom van Deel ... et al.]. Bulkboek nr. 179 jrg. 17. Patty Voorsmit, Amsterdam,  [1989]. Omvang: 44 p.


Fritzi ten Harmsen van der Beek leest Ze schrijft met haar stem. Rubinstein, Amsterdam, 2010. Omvang: 1 compact disc (ca. 40 min.). Opname: Garnwerd, 13 juni 1989.

terug naar boven



Proza

F. ten Harmsen van der Beek. Wat knaagt? Verhalen. De Bezige Bij, Amsterdam, 1968. Omvang: 44 p. Uitgeg. ter gelegenheid van de Nationale boekenmarkt te Amsterdam, 11-20 oktober 1968. 2de druk: zie Wat knaagt? & Neerbraak, 1982

F. ten Harmsen van der Beek. Gewone Piet & Andere Piet. Rap, Amsterdam, 1969. Omvang: [54] p. Vogel-stripverhaal.

F. ten Harmsen van der Beek. Neerbraak. Verhalen. Literaire reuzenpockets nr. 312. De Bezige Bij, Amsterdam, 1969. Omvang: 99 p. 2de druk 1975, onder de naam 'F. Harmsen van Beek'. 3de druk: zie Wat knaagt? & Neerbraak, 1982

F. Harmsen van Beek. Hoenderlust. Met tek.van Paul de Lussanet. Erven Thomas Rap, Amsterdam, [1972]. Omvang: 43 p. Prozateksten.

F. Harmsen van Beek. Wat knaagt? & Neerbraak. 2de en respectievelijk 3de druk als Salamander nr. 546 bij Querido, Amsterdam, 1982. 3de resp. 4de druk 1990.

terug naar boven



Vertaling

Henri Michaux. Verschijningen. Samengesteld en van een nawoord voorzien door Laurens Vancrevel, Meulenhoff, Amsterdam, 1972. Omvang 158 p. Met medewerking van Fritzi ter Harmsen van der Beek. Ze vertaalde het verhaal: 'Un certain Plume'. De vertaling neemt ongeveer een vijfde van Verschijningen in beslag en heeft als titel 'Plume'. Vancrevel vertaalde de rest.

Henri Michaux (1899-1984) was een Frans schrijver/beeldend kunstenaar van Belgische afkomst.

(bronnen: Lectuur Repertorium, 1981; KB Brussel; Gert de Jager, De Contrabas, 24-05-2012; www.henri-michaux.com)

terug naar boven



Over F. Harmsen van Beek

Interview met F. Harmsen van Beek. Hollands Diep nr. 3, 6 december 1975.

Fritzi ten Harmsen van der Beek, Eddy Posthuma de Boer, Thomas Rap, A. Roland Holst. Jagtlust [foto's Eddy Posthuma de Boer]. Thomas Rap, Amsterdam, 1992. Omvang: 16 p. Geschenk voor vrienden en relaties van Eddy Posthuma de Boer en Uitgeverij Thomas Rap ter opluistering van de jaarwisseling 1992-1993. Opgenomen tekstgedeelten zijn gekozen uit de bundel Uitersten van A. Roland Holst die aan Fritzi ten Harmsen van der Beek is opgedragen. Fotoboek.

Frida Balk-Smit Duyzentkunst. Fritzi en de sprookjes. Thomas Rap, Amsterdam, [1996]. Omvang: 163 p. Ondertitel op omslag: Portret en zelfportret van Fritzi ten Harmsen van der Beek. 'Biografie'. Yra van Dijk in de Volkskrant (13-12-1996): 'Als hobbyiste in de psycho-analytische literatuurbeschouwing maakt Balk-Smit een beginnersfout, we leren haar beter kennen dan degene over wie ze schrijft.'

Annejet van der Zijl. Jagtlust. Hoe in een Goois buitenhuis de wereld openging. Meulenhoff editie nr. 1691. Meulenhoff, Amsterdam,  1998. Omvang: 175 p. Over het landhuis en Fritzi Harmsen van Beek. 2de druk 1998. 3de herziene druk bij Nijgh & van Ditmar, Amsterdam, 2003. 4de druk 2005. 9de herz. druk bij Querido, Amsterdam, 2010.
Van dit boek verscheen bij Rubinstein, Amsterdam in 2008 een 'luisterboek'-versie, bestaande uit 6 cd's (5 uur, 12 minuten), met o.a. de stem van Remco Campert.

Annie van den Oever. "Fritzi" en het groteske. De Bezige Bij, Amsterdam, 2003. Omvang: 571 p. Tevens proefschrift Rijksuniversiteit Groningen. Biografie.

Jane Leusink. ' Over F. Harmsen van Beek – In goed en kwaad'. Essay. Tzum, 01-07-2012.

terug naar boven


In de bloemlezingen:

Poëzie van F. Harmsen van Beek is o.a. in deze bloemlezingen aangetroffen. De complete titels, namen van samenstellers etc. zullen t.z.t. op de desbetreffende jaarlijsten te traceren zijn.

Literair Akkoord 6. Bruna, Utrecht, [1962].
Gedichten 1965. Davidsfonds, Leuven, [1966].
Dichters Omnibus. Veertiende bloemlezing. [ESSO Nederland N.V.], ['s-Gravenhage], 1968 [=december 1967].
Spiegel van de Nederlands poëzie 5. De hedendaagse dichters. Meulenhoff, Amsterdam, 1968.
Dichters van deze tijd. Van Kampen en Zoon, Amsterdam, 1969 (22ste herz. druk).

Voor wie dit leest. Querido, Amsterdam, 1971.
Geliefde gedichten die iedereen kent maar niet kan vinden. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1972.
Literair Akkoord 17. Bruna, Utrecht/Antwerpen, [1974].
Gedichten 1975. Davidsfonds, Leuven, [1976].
Ontmoet de dichters. De Bezige Bij, Amsterdam, 1977.
Lees nog eens een gedicht. Querido, Amsterdam, 1977.
Dichters van deze tijd. P.N. van Kampen & Zoon/Standaard uitgeverij, Amsterdam/Antwerpen, 1977 (23ste herziene druk).
Poëzie is een daad van bevestiging. Elsevier, Amsterdam/Brussel, 1978.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1979.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. [Dl.2:] Dichters van de twintigste eeuw. Meulenhoff, Amsterdam, 1979.

terug naar boven

Ik ben genoemd meisje en vrouw. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1980.
Aan het werk. De Bezige Bij, Amsterdam, 1981.
De Liefste. De Harmonie, Amsterdam, 1981.
Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten. Elsevier Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1982.
Het land der letteren. Meulenhoff, Amsterdam, 1982.
De kat in de boekenkast. Meulenhoff, Amsterdam, 1984 (8ste druk 1998).
Dichters bij De Bezige Bij 1944-1984. De Bezige Bij, Amsterdam, 1984.
Poëzie is een daad van bevestiging. Manteau, Amsterdam, 1984 (2e, herziene druk).
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Meulenhoff, Amsterdam, 1984 (5e editie).
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1987 (8e herziene druk).
Ons poëtisch Nederland. Vroom & Dreesmann, [Amsterdam], 1987.
Pas op, de dichter lacht. Walva-Boek, Apeldoorn, 1987.
Ons poëtisch Dichtersland. Vroom & Dreesmann/Compartners, Haarlem, 1988.
Wat blijft is landschap. Bulkboek nr. 179. Patty Voorsmit, Amsterdam,  [1989].

terug naar boven

Dichters van deze tijd. Poëziecentrum, Gent, 1990 (24ste herz. druk).
Poezen in de poëzie. Elmar, Rijswijk, 1990.
Vanaf de oude hoogte. Stichting Oude Groninger Kerken, Groningen, 1990.
Hedendaagse Nederlandstalige dichters. Ons Erfdeel, Rekkem, 1992.
Spiegel van de moderne Nederlandse poëzie. Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven, 1992 (6e editie).
Groot verzenboek. Lannoo/Anthos, Tielt/Baarn, 1992 (5e herziene druk).
En verder is hier alles prachtig. Kwadraat, Utrecht, 1993.
Dichters van deze tijd. Poëziecentrum, Gent, 1994 (25e druk).
De 100 beste gedichten van deze eeuw. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1994.
Geen dag zonder liefde. De Bezige Bij/Poëziecentrum, Amsterdam/Gent, 1994.
De Bezige Bij Bloemlezing Poëzie. De Bezige Bij, Amsterdam, 1994.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1996 (10e herziene druk).
Dieren. Prometheus, Amsterdam, 1996.
Het Hogere Noorden. Passage, Groningen, 1997.
Groot verzenboek. Lannoo, Tielt, 8e herziene druk, 1998.
Ik heb alleen woorden. Bert Bakker, Amsterdam, 1998.
De selectie van de eeuw. De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen, 1999.
Wat blijft. Bert Bakker, Amsterdam, 1999.

terug naar boven

Het lichte gedicht. Podium, Amsterdam, 2002.
Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.
Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst. Balans, Amsterdam, 2005.
500 gedichten die iedereen gelezen moet hebben. Meulenhoff, [Amsterdam], 2008.

Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. Prometheus, Amsterdam, 2012 [=2011].
De Nederlandstalige poëzie in pocketformaat. Compaan uitgevers, Maassluis, 2012.

terug naar boven




bronnen

Arjen Fortuin. NRC Handelsblad, 14-04-2009.
Kees Kuiken. In: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Beek, Frederike Martine ten Harmsen van der.
Lambiek.net. Nederlandse Stripgeschiedenis: Harmsen van Beek.
Guido Lauwaert. Over Fritzi Harmsen van Beek, Mededelingen van het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie, 09-03-2010
Arjan Peters. 'Fritzi Harmsen: Miniem oeuvre, maar wel klassiek'. De Volkskrant, 10-04-2009.
Arjan Peters. 'Klaterende waterval van buitenissige ingevingen'. De Volkskrant, 16-05-2009.
Marja Pruis. 'Fritzi Harmsen van Beek'. De Groene Amsterdammer, 15-04-2009.
Lectuur Repertorium 1952-1966. Deel 3. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1970.
Lectuur Repertorium 1967-1978. Deel 2. Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum/Katholiek Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheekvoorziening, Den Haag/Antwerpen, 1981.
Moors Magazine (2012?), Fritzi ten Harmsen van der Beek leest:
www.moorsmagazine.com/muziekxtra/fritzi/leest.html
Moors Magazine (2012?), Fuji Art Association: www.moorsmagazine.com/kunstwerken/siksjellema.html
Joep van Ruiten. 'De kluis van Fritzi kan nu echt open', Dagblad v/h Noorden/Woest en ledig, 25-05-2012: www.woestenledig.com/woestenledig/2012/05/de-kluis-van-fritzi-kan-nu-echt-open.html
Annejet van der Zijl. Jagtlust. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2003. 3de herziene druk. (1ste druk 1998; 9de herz. druk 2010)

[zie de bronnen-pagina voor links naar de sites van onderstaande bronnen]
British Library, Londen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Poëziecentrum Gent
Poëziecentrum Nederland
Rottend Staal: Poëziemarathon Groningen Archief.

terug naar boven

deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:

Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

     

© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012-2016


Webdesign Revan Barlas